Armenien

Säkerhet och trygghet

Brottslighet
Brottsnivån är låg men det finns fall av fickstöld, väskryckning, stöld från bilar och inbrott som omfattar utländska medborgare. Det har förekommit enstaka skottlossningar främst relaterade till den organiserade brottsligheten. Även turister och utlänningar har risk att fastna i sådana händelser och du bör vara vaksam alla gånger.

Bär inte ditt pass, kreditkort, färdbiljetter och pengar tillsammans. Lämna extra pengar, pass och värdesaker på ett säkert ställe. Ta samma personliga säkerhetsåtgärder på gatan och vid användning av uttagsautomater som du skulle i Sverige. Var särskilt försiktig om du använder en bankomat när det är mörkt, särskilt om du är ensam. Kontrollera att ingen har följt efter dig.

lokala resor
Gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan är stängd. Det finns ofta kränkningar mellan dessa länder från militär längs gränsen. Man avråder alla onödvändiga resor till delar av regionerna Tavush och Gegharkunik som gränsar Azerbajdzjan.

På grund av ökad spänning i säkerhetssituationen längs gränsen i Tavush regionen i juli och augusti 2014 fortsätter man att avråda från alla resor på M16 / H26 vägen mellan städerna Ijevan och Noyemberyan som på sina ställen passerar nära gränsen och militära anläggningar. Var extra försiktig i byar och på anslutande vägar mellan M16 / H26 och gränsen i öster. Besökare som reser från Jerevan till Georgien bör göra detta via städerna Vanadzor / Alaverdi eller Gyumri.

Landgränsen med Turkiet är också stängd även om det finns enstaka direktflyg mellan Jerevan och Istanbul.

Att resa i Sydkaukasien kan vara oförutsägbar och infrastruktur är ibland i en dåligt skick. Du bör planera din resa noggrant.

Bilresor
Du kan köra i Armenien på ett internationellt körkort. Den lokala standarden körning är dålig. Förare kör vårdslöst och iakttar inte alltid trafikreglerna. Vägarna är i dåligt skick, särskilt i de kallaste månaderna (november till februari). Om du går, var försiktig när du passerar vägar och använd gångbanor där sådana finns.

Tågresande
Kollektivtrafiken är ofta överfulla och dåligt underhållna. Om du måste resa med tåg så säkra dina värdesaker lämna inte det utan uppsikt och lås dörren från insidan.

 

Den politiska situationen
Tvisten om Nagorno-Karabach fortfarande olöst. Den svenska ambassaden kan inte ge råd eller konsulärt bistånd till besökare till Nagorno-Karabach. Även om en vapenvila har varit i kraft sedan maj 1994 är gränserna mellan Armenien och Azerbajdzjan och Azerbajdzjans territorium ockuperat av armeniska styrkor. Det finns inga fredsbevarande styrkor som skiljer de två sidorna. Det finns regelbundna utbyten av krypskyttseld. Gränsområdena innehåller också minor och oexploderad ammunition. Alla utlänningar inom 5km av dessa gränser riskerar att stoppas av polisen eller militären.

Telefon- och internetkommunikation
Kommunikation via telefon och e-post kan ibland vara svårt särskilt i de yttre regionerna. Inte alla svenska mobiltelefoner fungerar i Armenien.

Det finns ett växande antal Internetkaféer men tillgången kan fortfarande vara långsam och otillförlitlig. Se till att familj och vänner som förväntar sig regelbunden kontakt är medvetna om detta för att undvika onödig oro.

Huvudstaden Jerevan

Jerevan är en stad med nästan tre tusen år av historia. Evigt ung blomstrande stad som grundades i hjärtat av Ararat Valley, Vaggan av armeniska civilisationen.
Staden är förkroppsligandet av de drömmar om dess genialiska arkitektur. Denna stad är fylld med charm av överdådiga fontäner på varma sommardagar och långa kvällar i otaliga caféer vid sidan av dess hårt trafikerade gator.

Yerevan som ligger i Ararat dalen på en höjd av 865 – 1400 meter över havet erbjuder en vacker vy i perspektiv av de gigantiska topparna i Ararat och Aragats. Jerevan ligger på Arin-Berd kullen byggd av kungen av forntida Urartu Argishtis första fästning Erebouni 782 FK. Flera decennier innan födelsen av Rom. Ett viktigt handelscentrum i Armenien som ligger i skärningspunkten mellan flera karavanvägar. Jerevan blev 1918 den första huvudstaden i republiken Armenien. Jerevan är en stad av monumentala arkitekturer och skulpturer. Vanligast var det rosa som gjorde Jerevan till världens enda ”rosa” huvudstad. I det historiska centrumet i huvudstaden kan man se de vackra armeniska kyrkor, både gamla och nybyggda.

Vid 1700-årsdagen av kristendomen 2001 då besöktes Armenien av den romerska påven Johannes Paulus II i den största kyrkan i Armenien, katedralen St Gregory. På Abovyangatan kan vi se Sourb Katoghike och Sourb Anna kyrkor. Inuti Sourb Katoghike kyrkan finns en fantastisk atmosfär av kristendomens evighet. I början av Mashtots Avenue kan vi se: t Sargis Church. Kyrkan St Hovhannes den Mkrtich eller Johannes Döparen byggdes 1710.

På gatorna i det lilla centrumet kan det hittas graciösa, eleganta tvåvånings och enstaka enplanshus av från 100’talet dekorerad svart och rött med huggen sten och mysiga balkonger. De flesta av byggnaderna i centrala Jerevan görs i armenisk stil av nyklassicism som skiljer Yerevan från andra delar av världens huvudstäder. De arkitektoniska i Republic Square, Mashtots Avenue med byggandet av operan och Matenadaran är fantastiskt. Baghramyan Avenue med presidentens residens i Armenien och Armeniens nationalförsamling är goda representanter för den här stilen.

En vacker utsikt över staden öppnas från toppen av en stor trappa med fontäner. Här hittar du verk av världsberömda skulptörer. De mest karakteristiskt arkitektoniska komplexen är i det nyöppnade Northern Avenue i centrala Jerevan med stora moderna byggnader samt Yerevan stadshus och ett antal affärscentra.

Jerevan är en stad av museer och teatrar. De finns i överflöd i centrala Jerevan. Museet Armenien och National Art Gallery har unika samlingar av skatter av den armeniska kulturen. Matenadaran Jerevan besitter den rikaste samlingen av medeltida manuskript och böcker i världen. I Jerevan som är en av de äldsta städerna i världen kan man vandra bland ruinerna av Urartu fästningsstaden Erebuni och fästningen Teyshebani som är rekonstruerade av arkeologer.