Äta i Budapest

Man vet att kungarna i Ungern redan från 900-talet anställde egna köksmästare i sina slott och visst kan man säga att matkulturen är något som präglar Ungern. Kryddiga kötträtter, korvsoppor och starka grytor – helst i förening med massvis av öl – fruktsoppor, pannkaksdesserter och bakelser är en del av vad ungrarna frossar i, men det kanske inte är det första man tänker på när man pratar om ungersk mat. Istället förknippar vi Ungern med gulash, langos, salami och paprika. Paprikan är just det som är det mest utmärkande i det ungerska köket. Jämför man det svenska paprikapulvret med det ungerska, sägs det svenska vara totalt smaklöst. Andra råvaror som används ofta i Ungern är fläskkött och lök. Det äts också mycket bröd och även soppor ihop med pasta. Túróscsusza är en pastarätt med keso, gräddfil och rostad bacon. Men pasta äts även med stuvad vitkål. Fågelrätter, hellre anka och gås än kyckling, är också populärt bland ungrare.

Under Medeltiden påverkades den ungerska maten av invandringen. Mongolerna kom exempelvis med fårkött och turkarna presenterade paprika, tomater, majs, körsbär och även kaffe. När det vankades fina måltider åt man bl.a. karp, lamm, fasan och påfågel och man kryddade med salt, peppar, ingefära och muskotnöt.

Tre ungerska maträtter

Gulasch
Mest känd är gulaschen, som kan tillagas på olika sätt. Viktigt är att inte servera den med ris eller potatis utan med galuska, nudlar. Tillsätt alltid kummin!

Pörkölt
Görs av höns, fläsk, oxkött, lamm eller vilt med en grund på fett, lök och paprika. Köttet är oftast tärnat och såsen mustig och fet. Pörkölt serveras vanligen med pastagryn och inlagda grönsaker eller grönsallad.

Langos
Langos är en enkel snabbmatsrätt bestående av friterad bröddeg som du kan köpa i stort sett överallt i Ungern. Det finns många olika varianter av langos men en av de vanligaste är vitlökslangos med gräddfil och riven ost.

Tre ungerska drycker

Tokajer
Tokajervinerna är en samling söta dessertviner. Graden av söthet mäts i s.k. ”pyttonyos” där 6 är det högsta antalet. Alltså, ju högre pyttony desto sötare vin. De två vanligaste sorterna är den sötaste, Aszú, och Szomorodny, en något torrare.

Pálinka
Ett ungerskt brännvin på 40%, gjord på frukter som päron, äpple, persika, plommon och körsbär. Pálinka finns i flera olika prisklasser, av olika kvalité och av olika producenter.

Unikum
En likör av tillverkaren Zwack. Historien säger att den ska ha använts för dess helande egenskap och att den är bra för matsmältningen. Den dricks mest som en tradition, eftersom smaken är mycket besk.