Att resa till Tokyo

Du som läser denna text funderar antagligen på att korsa halva jorden för att resa till Tokyo, denna mytomspunna stad.

Att resa till Tokyo kan vara en av de mest intressant upplevelserna som kan tänkas. Världens största stad ligger placerad i ett världens få I-länder som inte tillhör västvärlden. Detta skapar en unik mix av känt och okänt, en kokande kittel av kultur från hela världen, men med en distinkt asiatisk prägel. Trots detta är inte Tokyo ett särskilt utpräglat turistmål. Antalet utländska turister är markant mindre en de största Europeiska om Amerikanska städer, och Japan är generellt relativt opopulärt som turistmål, i alla fall om man ska tro UNWTO, FN: s turistorganisation.

Ett första besök i Tokyo
Detta är kanske det första som märks för den som besöker Tokyo. En av de första saker som en turist, speciellt en svensk,

märker är hur ovanliga Gaijin’s (japanernas uttryck för utlänningar) faktiskt är. Detta behöver självfallet inte vara något negativt. Gaijins kan förvänta sig att få väldigt mycket uppmärksamhet ute i Tokyos nöjesliv, speciellt om man ser “västerländsk“ ut, och ett antal kommer att komma fram till dig för att bli din vän. Detta gör även att man inte behöver vara rädd för turistfällor, eller att överhuvudtaget uppleva en särskilt “turistig” semester.

Pratar man engelska i Tokyo?
De andra som man nog kommer att märka, efter att man lämnat flygplatsens skyddande barm, är att väldigt få japaner pratar engelska och att de få som gör det ofta kan vara blyga för att försöka kommunicera med en. Även om de flesta skyltar, i alla fall officiella, är textade på engelska, är det lätt att känna sig bortkomna i ett land där man inte ens har en aning om hur man ska börja tolka en meny.
Ta det bara lugnt. Andas ut. Japaner är ett närmast omänskligt artigt och tålmodigt folk. Ta dig tid. Testa att köpa en av de många peka-och-prataböcker som finns på marknaden. Om du är ung så kan du se om du kan hitta en annan yngling som kan lite engelska och kan tänka sig att visa dig runt. En klubb är ett bra ställe att leta, japaner blir lika fulla som vi och därför lättare att få kontakt med.