Azerbaijan

Den ursprungliga ”öst möter väst” destinationen Azerbajdzjan har några av de mest extraordinära landskapen i Kaukasus vägen.

Ligger vid korsningen mellan Europa och Asien och är i den före detta sovjetrepubliken och marginellt större än Irland men har en häpnadsväckande mängd olika naturliga underverk – från snötäckta berg och bubblande lervulkaner till sandöknar och subtropiska skogar.

Den norra delen av inlandet är utan tvekan den vackraste regionen tack vare Kaukasusbergen som stiger till dimmiga höjder 4,466m över havet. Dessa höga toppar är hem för björnar, vargar och leoparder för att inte tala om nomadiska herdar som flyttar sina hjordar upp och ner för dessa berg på jakt efter nya betesmarker som de har gjort i tusentals år.

Samtidigt längs boulevarderna i centrala Baku där nyrika invånare spatserar mellan dyra butiker. Huvudstadens exklusiva butiker med modern arkitektur och lyxhotell är ett måste att se för att inte tala om de fattigare samhällena utanför Baku.

Även om olja har förändrat ekonomin under de senaste åren har Azerbajdzjan alltid varit av strategisk betydelse. Inbäddat på stranden av Kaspiska havet, kamelkaravaner från Sidenvägen som en gång passerat genom landet som under århundraden har införlivats i det persiska, turkiska och ryska riket.

Idag är Azerbajdzjan en suverän stat och även islamiskt målmedvetet. Alkohol är inte bara lätt tillgängligt där det stolt produceras vin på druvor som har odlats här i årtusenden och lokala vingårdar utvecklar några utmärkta viner. Azeriska rätter är också en njutning av en renässans tack ett överflöd av nya matställen poppar upp i centrala Baku.

Låter som nästa stora grej då? Inte riktigt, men regeringen har ambitiösa planer på att öka turismen till Azerbajdzjan.

Azerbadjan

Post navigation