Bangladesh

I Indiens sömniga östra kusin slumrar Bangladesh försiktigt under monsunhimmeln vid mynningen av Jamuna floden, en av världens stora deltan. Tidigare som Östra Pakistan fick de  en spännande självständighet 1971 efter ett inbördeskrig som fortfarande spelar en viktig roll i den nationella psyket.

En tillströmning av turister förutspåddes men detta har ännu inte materialiserats vilket innebär att besökare har i Bangladesh många och varierande attraktioner för sig själva. Dessa attraktioner är allt från Mughalpalats och glimmande moskéer till palmkantade stränder, te plantage och djungler fulla av bengaliska tigrar.

Bangladesh frenetiska huvudstad Dhaka var en gång den viktigaste hamnen för hela Bengal och dess proppfulla gator presenterar en urblekt spegel till Calcutta. Dhaka är en stad med  koloniala byggnader och konstant kakofonin av biltutning. Det kan vara en chock för alla sinnen men mjukas av den vänliga, nyfikna lokalbefolkningen och läcker Bengalimat.

Söder om Dhaka där Jamuna floden bryts ned i djungeln med en av de sista tillflyktsplatserna för bengalisk tiger. Här, liksom på andra håll i Bangladesh är det bästa sättet att ta sig runt på floden, båtar trafikerar varje vattenväg från små roddbåter til stora motorbåter.

Södra Bangladesh är något annat, tropiska stränder ger vika för skogsklädda kullar som döljer en mängd buddhistiska och animistiska stammar. Sedan finns teplantagens land där utländska bosättningar har byggt en miniatyr av England mitt i monsunkullarna.

Bangladesh

Post navigation