Bhutan

Bhutan

I och med att det varit stängt för omvärlden tills sjuttiotalet har Bhutan öppnat dörren för turism men det är fortfarande något av en gåta för moderna resenärer.

Inbäddat högt upp i Himalaya är Bhutans mystiska rykte tack vare regeringen som kräver att alla besökare att gå förplanerade guidade turer i ett försök att begränsa effekterna av turismen på landets kultur och miljö.

På en nivå är detta begränsande och egna rundresor är inte ett alternativ här. Avvägningen är dock att dessa begränsningar har bevarat en av de mest fascinerande kulturerna på jorden i en orörd fjällmiljö som har förändrats mycket under århundradena.

Att besöka Bhutan, vare sig ensam eller i en grupp måste man göra alla sina researrangemang genom en bhutanesiska researrangör eller tillhörande organisation och betala en fast daglig avgift på ca 1500 – 1800 kr. Men innan du ryggar tillbaka på priset så innehåller denna avgift alla måltider, boende, transporter och guider.

Efter att ha gjort denna investering som resenärer är du fri att utforska detta fascinerande bergrike, känd för sina folk som Druk Yul, eller ”Land of Thunder Dragon.”

Vissa turer tar dig till de gamla dzongs (fästning/kloster) i dalarna som omger huvudstaden Thimphu. Övriga söker efter snöleoparder och yetis – känd här som migyur i avlägsna nationalparker. De med uthållighet och budget ta tur på den legendariska Snowman Trek, en 24-dagars odyssé över höga Himalaya.

Vart de än går kommer besökarna möta utsökta landskap och berömda vänliga bhutanesiska människor som även fascineras av utlänningar.

Genom att ge turismen ett ”högt värde, låg effekt” har Bhutan gjort eftergifter till den moderna världen men på sina egna villkor. Och det verkar fungera för detta magiska rike som regelbundet i opinionsundersökningar anses som den lyckligaste platsen i Asien.

Post navigation