Brunei

Brunei

Tack vare betydande fyndigheter av olja och gas har den lilla tropiska sultanatet Brunei en av de högsta levnadsstandarderna i världen. Dess två icke angränsande områden som ligger på den norra kusten av Borneo i Sydostasien är hem till några av regionens mest orörda regnskogesmiljöer.

Landet bara blev självständigt 1984 men har världens äldsta regerande monarkin och århundraden av kungliga arv. Vid rodret för den enda kvarvarande Malay islamiska monarki i världen, sultanen av Brunei kommer från en familjlinje som går tillbaka över 600 år. Den nuvarande sultanen, Hans Majestät Sultan Haji Hassanal Bolkiah har varit på tronen i 43 år och är en av världens rikaste personer.

Besökare till ”fridens boning” (den bokstavliga översättningen av Darussalam) hittar man landet överraskande tillbakalutat och avkopplande. Förutom att beundra de förgyllda kupolerna, höga minareter och extra utsmyckning av två viktiga moskéer i huvudstaden Bandar Seri Begawan kan turister utforska vattenbyar med båt och till fots, lära sig om den lokala kulturen i flera intressanta museer, prova läckra Malajiska cuising ( några av de bästa kan hittas på utomhusmarknader) och uppleva otroligt biologiska mångfalden i Bornean regnskogen i Ulu Temburong National Park.

Post navigation