Frakta varor från Kina

Att skicka paket från Kina kan vara klurigt om du inte kan någon kinesiska. Det hör inte till regel att det finns någon på kontoren som kan engelska och dessutom är avin där du fyller i alla uppgifter om vem det är som har skickat paketet och vart paketet ska någonstans på kinesiska.

Hur går det till?
Det första som händer är att du ges tre alternativ för hur du vill skicka paketet.

Flyg, det dyraste och snabbaste alternativet.
Flyg och båt, paketet flygs först en sträcka och därefter fraktas det med båt.
Båt, containertransport, frakttiden varierar men tar upp till 3 månader.
Därefter får du en avi där du förutom information om avsändare och leveransadress även skall precisera allt innehåll till antal, nettovikt och värde. Det finns en rad alternativ (gift, returned goods etc) men inget som passar in på saker som forslas hem av allt för shoppinglada tjejer. Förslagsvis kryssar man i ”Others” och därefter specificerar försändelsen som ”Personal use”.

Därefter får du köpa ett paket där du kan lägga i sakerna som du vill skicka hem. Paketets innehåll går därefter noga igenom av kassörskorna så att du inte lagt i något som inte får skickas.Vanligtvis accepteras inte paket som inte är köpt på respektive postkontor.

Vad kan jag skicka?
Ibland är det lite otydligt vad det är som är okej att skicka och vad som inte är det. Det verkar dessutom som att skiljer det sig beroende på vilket bolag du skickar med och från vilket kontor du skickar. Fråga personalen om du är osäker.

Här kommer några tydliga NO-NO’s:

Vätska – ha som en huvudregel att det är förbjudet att skicka alla slags väskor. Detta inkluderar alltifrån parfym, läppstift, souvernirflaskor med Baijiu, kryddmixar med sichuanpeppar och nagellack.

Mat – påsar med torkat kött och kryddiga anktungorna verkar inte vara godkänt att skicka. Godis och te går däremot alldeles utmärkt.

Märkeskopior – det är alltid känsligt med märkeskopior. Framför allt är posten och tullen intresserade av att veta att du inte ska skicka stora mängder för att kunna sälja dem vidare. I vissa fall är problemet kopian i sig, men kolla på kontoret för att vara säker.

Media – vill du skicka hem cd-skivor och dvd-filmer måste alla kvitton där artiklarna är tydligt specificerade vara medskickade. Discarna måste dessutom se ut som riktiga varor och det går således inte att skicka hem de discar som bara ligger i plastflaskor då det oftast innebär att du har köpt en illegal kopia vilket officiellt inte är tillåtet att köpa.

Tidskrifter – det går inte att skicka hem kinesiska tidskrifter men vanliga böcker, läroböcker och anteckningsblock passerar igenom utan några problem.

Skickar du med någonting som inte är godkänt riskerar paketet att fastna i tullen och inte komma fram till leveransadressen.

Vad kostar det?
Det går att köpa boxar på de flesta postkontor. Dessa varierar i pris beroende på storlek och vilket bolag du köper med. Som exempel China Post och deras största paket (som är lika stor som svenska flyttlådor) kostar 15 kronor styck.

Priset sätts genom att paketen vägs på en våg och sedan betalar man därefter.

 

Slutgiltigt tips
De flesta postkontor stänger sin paketinlämning kl 16. Underskatta inte tiden att skicka iväg ett paket. Det tar mer tid än vad man tror då alla moment skall genomföras. Det är alltså viktigt att vara där i tid och framför allt att ha ett gott tålamod.