Georgien

Georgien

Det är extremt lätt att älska Georgien. Tidigare känd som semestertillhåll för den privilegierade eliten av Sovjetunionen är dagens land en ofta förbisedd men ett mycket givande resmål.

En plats på historiska vägskäl i Europa, Asien, Ryssland och Mellanöstern innebär det fortfarande drar influenser från alla fyra och slutresultatet är berusande. Från berg uppflugna kloster till dess dalar med vingårdar och från det turkiska matstilen till sin anmärkningsvärda förmåga att ge gästfrihet till främlingar, representerar Georgien en mycket speciell del av Kaukasus.

Huvudstad Tbilisi som sprids längs stranden av Mktvari River och är en trevlig men ibland rörig blandning av gammalt och nytt. Rökelseimmiga kyrkor och traditionella badhus delar staden med breda avenyer och blänkande nya torn medan silhuettkronan är en enorm staty av ”Moder Georgia” som höll ett svärd i ena handen för att avvärja fiender och en bägare vin i andra för att välkomna vänner.

Det är ett tecken på hur tumultartande landets historia har varit även om det är också värt att påpeka att resenärer och besökare faller ordentligt för vänligheten i Georgien som för övrigt påstår sig vara födelseplatsen för vinodling som har utövats här i mer än 6000 år.

På andra håll i landet är höjdpunkterna höglandet i Svanetien, det avslappnade Svarta havet och turistorten Batumi, den spektakulära vandringen på hästvandringsleder av Tusheti och trassliga historiska. Apropå trassliga, det georgiska alfabetet liknar ett snår av tvinnade fiskkrokar och dess närvaro på allt från gatuplakat till de ändlösa marshrutkas (minibussar) som trafikerar vägarna ger en extra känsla av att man är främling.

Georgien är en oändligt absorberande destination, en vacker och charmig nation som blivit allt mer givande av dess gästfrihet och vänliga invånare.