Hälsosoppa *host*

I Kina har man sedan en lång tid tillbaka en förkärlek till olika ingredienser med påverkan på olika kroppsdelar. Det handlar inte bara om näringsinnehållet och räknandet av kalorier, utan på ett djupare plan än så. Yin och Yang – det viktigaste av allt. Utifrån dessa delas all mat in i två kategorier; varm och kall. För att få en bra balans behövs mat av båda sorterna och ett överintag av någon av dem är lika med att risker hälsan.

Vikt läggs också vid varje ingrediens specifika effekt, t.ex. att valnötter är bra för hjärnan medan grisblod rensar lungorna. Dessa förutsättningar skapar ett klart och tydligt regelverk för hur man ska tillaga mat. Den skall innehålla specifika ingredienser för att ha möjlighet att hjälpa just dig på bästa sätt efter ditt behov, och innehålla lika enheter av det varma och det kalla. Enkelt eller hur?

Vid ett tillfälle åt jag en hälsosoppa, som var specifikt utformad för att fylla just de här kraven. Den gav mitt lukt- och smaksinne helt nya upplevelser jag aldrig hade hoppats erfara i samband med en måltid. Jag och min vän hade kommit till restaurangkedjan Sunshine Kitchen som serverar mat från främst Guangdong-provinsen. Jag hade dragit med en sjukdom ett tag och hon hade föreslagit att jag borde testa deras kända hälsosoppa, motvilligt gick jag med på detta. Vi fick menyn och jag kollade på bilderna som visade upp alternativ med olika ingredienser; duva, fasan, grisben, fisk, svamp, apelsiner och alger. Som nämnt innan var det här en populär restaurang så alla soppor utom två var redan slutsålda.

Vi fick helt enkelt hugga in på kombinationen trumpetsnäcka, igelkottstaggsvamp (kallad aphuvud i Kina), gojibär tillsammans med en grundsoppa gjord på kyckling och grisben. Denna gryta för två kostade oss 168 yuan, vilket får ses som ett tecken på kinesernas besatthet av hälsoeffekter. Är det bra får det kosta helt enkelt. Jag var mest jättehungrig och egentligen inte jätteintresserad av soppans eventuella effekt på min benstomme. När vi fick in den blev jag genast ännu mer skeptisk. Det som hade blivit upphällt i min skål påminde utseendemässigt om Douzhi, en bönjuice gjord på mungbönan.

Jag tog mod till mig, luktade på soppan och för första gången i Kina insåg jag att jag inte skulle kunna äta upp en måltid. Det var en kopia av den värsta lukt jag kände till, våt hund/hundandedräkt. Till min stukade skadeglädje höll min kinesiska kompis med om detta, medan hon lite motvilligt drack upp sin del. Jag är glad att kunna sprida denna kunskap vidare. Det smakade i alla fall som medicin.