Hyra lägenhet i Kina

När det är dags att leta ett mer permanent boende och hyra lägenhet i Kina skiljer sig processen mellan större och mindre städer. Överlag kan man säga att det finns två olika sätt att leta efter lägenheter, antingen med hjälp av en så kallad agent eller genom annonser på nätet eller i närområdet.

Det första du måste göra är att bestämma dig för i vilket område du önskar bo, hur stor lägenheten skall vara, om lägenheten skall vara möblerad och vad den på ett ungefär skall kosta. Därefter är det bara att ge sig ut och leta. Men, kom ihåg att inte ha för bråttom med att välja. Känns det inte helt rätt så kommer det komma upp en lägenhet som gör det så småningom.

Kom också ihåg att aldrig bestämma dig för en lägenhet du inte har fått besöka! Det förekommer fall där mäklare visat bilder och skrivit kontrakt som sedan inte överensstämmer med lägenheten i verkligheten.

Hitta boende
Mäklare
Att gå via en mäklare sparar tid i lägenhetssökandet då mäklaren oftast har möjlighet att visa dig olika alternativa lägenheter vid samma tillfälle. Du får dessutom hjälp med allt pappersarbete samt kontakt med hyresvärd. Att leta lägenhet via en mäklare är helt kostnadsfritt och det finns inget tvång att välja någon utav de visade lägenheterna, men ett mäklarvode tas ut om du skulle bestämma dig för att välja en av de lägenheter som mäklaren visat. Arvodet brukar variera, men ligger på ca 35-100 % av månadshyran och betalas som ett engångsbelopp, oftast i samband med undertecknandet av kontraktet. Du hittar mäklare via annonser på internet samt på mäklarkontor runt omkring i staden. Tänk på att de flesta kontor enbart har uppsikt över lägenheterna i det område kontoret är placerat, tänk alltså redan i förväg ut vilket område du önskar bo i innan ett besök vid ett kontor samt hur mycket du är villig att betala. Det går både att boka tid samt droppa in. Oftast tar mäklaren med dig till till visningsobjektet vid ditt första besök på kontoret. I stora städer är chansen större att du hittar ett kontor med personal som talar engelska. Kan du ingen kinesiska själv kan det vara bra att be någon som kan kinesiska följa med vid besöket.

Annonser på nätet
Alternativen på internet flödar och med en snabb Baidu-sökning kan du hitta engelsktalande agenter så som lägenheter i andra hand. Rekommenderat är Craiglist, Foreignercn, Cityweekend där du kan söka lägenhet/rum i alla typer av städer samt prisklasser på engelska, samt 房天下, 百姓, 安居客, 赶集 och 58 på kinesiska. För specifik stad finns ofta en engelsktalande hemsida för respektive stad där du kan hitta alla typer av annonser t.ex. The Beijinger och The Shanghaiist. Håll även utkik på sociala medier som t.ex. Facebook för expat-grupper online där lägenheter/rum annonseras ut.

Annonser i området
Gå runt i området du vill bo i och leta upp restauranger, caféer och anslagstavlor. Här finner du ofta utlysningar om lägenhetsuthyrning samt telefonnummer till hyresvärdar.

Kontrakt
När du har hittat en lägenhet du gillar är det dags att förhandla om kontraktet. Det är vida accepterat att pruta på månadshyran och du kan få upp till 1-10 % beroende på hur duktig du är. Det går även att förhandla om depositionen, samt vad som skall finnas i lägenheten vid inflyttning.

Se till att kräva att hyreskontraktet är på engelska eller både på engelska och kinesiska. Signera inte på kinesiska om du inte behärskar språket tillräckligt. Du behöver ett riktigt kontrakt då detta kommer att behöva visas upp när du registrerar dig vid polisstationen.

Kontraktet skall innehålla adressen, namnet på hyresvärden, hyresperioden, månadshyran, depositionen samt hur och när hyran skall betalas, att hyresvärden skall reparera och betala för diverse större oberäknade kostnader (t.ex. trasig frys eller AC), samt att hyresvärden inte hyresvärden måste ersätta dig om kontraktet avbryts i förtid.

För att en utlänning skall kunna bo i en kinesisk lägenhet måste hyresvärden betala en skatt. Se till att denna är betalad innan du skriver på kontraktet, annars kan du komma att behöva betala den vid registreringen vid polisstationen.

Flytta in
Av naturliga skäl kan tiden för att du skall få flytta in i din lägenhet variera. Går du via en mäklare krävs i regel en till tre dagar, men erbjudande om att få flytta in samma dag är inte ovanligt.

Var beredd på att man ofta får betala en klumpsumma vid inflyttningen. I den klumpsumman ingår vanligtvis; månadshyra, deposition och eventuell mäklararvode. Vanligtvis krävs betalning av en månadshyra, men det förekommer att hyresvärden vill att hyresgästen betalar upp till tre till sex månader i förskott. Observera att i princip all betalning sker kontant och att de flesta svenska banker har en gräns på hur mycket du får ta ut. Se till att spara alla kvitton på dina betalningar.

Registrera dig hos polisen
Alla utlänningar som beslutar sig för att inte bo på hotell eller hostel under sin vistelse i Kina måste registrera sig på det lokala poliskontoret inom 24 timmar från det att du flyttat in i din nya lägenhet. Vid storhelger är vissa lokala poliskontor stängda, då måste registrering ske inom 24 timmar från det att kontoret öppnat igen. Som turist boende på hotell/hostel behöver du inte bry dig om registrering, då detta åligger hostellet/hostelet. Det gäller även för dig som student boende i studentdorm. Registrering tar i regel 5 minuter och är helt kostnadsfritt.

Vid registrering behöver du ta med dig ditt pass, kopia på hyreskontraktet, kopia på din passbild, kopia på ditt visum, eventuellt anställningsavtal eller antagningsbesked från universitet. Ibland krävs även att din hyresvärd följer med till polisstationen för registreringen.

Betala räkningar
Utöver hyra, deposition och eventuellt mäklararvode kommer du också vara tvungen att betala el-, gas- och vattenräkning samt fastighetsavgift som går till fastighetsskötaren för att denne tar hand om din post, städning av trapphus etc. Vanligtvis sker betalning månadsvis till antingen fastighetsskötaren eller hyresvärden.

El
I många fall finns det en elmätare i anslutning till lägenheten. Oftast kommer då fastighetsskötaren och läser av den och du betalar vad du har förbrukat. I vissa fall finns ett slags ”el-kontokort” där du köper en viss mängd el och när den är slut köper du ett nytt av fastighetsskötaren igen. Fråga hyresvärden hur det fungerar.

Gas
Antingen fungerar gas som elförbrukningen, med gasmätare som man läser av och betalar vad man förbrukat. I andra fall har man gastankar som byts ut när de tagit slut. Det brukar då räcka att säga till fastighetsskötaren så löser han det åt dig och du betalar honom för en ny.

Vatten
Som regel betalar man för varmvattenförbrukningen. Det är inte ovanligt att hela kvarter är beroende av samma varmvattenkälla, men att denna inte nödvändigtvis kan förse hela varmvattenbehovet. I moderna lägenheter fungerar varmvatten precis som i Sverige, dvs det finns i kranen när du vill. I äldre lägenheter kan det vara så att man måste trycka på en knapp för att värma vattnet innan du kan använda det. Detta blir dock allt mer ovanligt i de större städerna.

Fastighetsavgift
Bor du i lägenhet är det vanligt att du måste betala en fastighetsavgift som går till vaktmästaren. Den skall täcka diverse reparationer samt tjänster som att de tar hand om din post etc. Se till att avtala om avgiften innan du flyttar in. Avgiften kan variera men räkna med att behöva betala ca 100-200 RMB.

Internet
Finns inte internet redan installerat i lägenheten så går det enkelt att sätta upp ett koppling, men var noga med att höra efter om det finns eller inte finns internet i lägenheten redan innan du skriver under kontraktet. Agenten kan hjälpa till att ringa till en internetmäklare som kommer ut till ditt hem för att sätta upp ett kontrakt. Det går att köpa en router av agenten vid besöket, men det är billigare att köpa routern själv vid en lokal teknikmarknad. När internetmäklaren besöker lägenheten kommer hastighet, månadsavgift etc att avtalas. Beräkna att du kommer att behöva betala ca 100 RMB i månaden för internet samt startavgift för att sätta upp internet som startar ca 2 dagar efter det att kontraktet skrivits under. Månadsavgiften betalas vanligtvis genom att besöka en filial i ditt närområde, vilken kan avtalas fram under förhandlingen om kontraktet. Vid betalning skall en avi som du ges vid mötet med internetmäklaren tas med så att avgiften sätts in på rätt konto.

Vatten på dunk
Då vattenkvalitén i kranen inte är lika bra som vårt svenska kranvatten väljer de flesta att köpa vattendunkar för att ha i hemmet. Första gången krävs en registrering där du uppger namn, adress och telefonnummer genom att ringa till 10000. Vanligtvis behöver du betala 60 kronor deposition vid första besöket. Spara kvittot, så får du pengarna tillbaka när du lämnar lägenheten genom att återigen kontakta 10000. Finns redan en vattenanordning i lägenheten eller har deposition redan betalats räcker det att du ringer till 10000 för att beställa ny dunk med vatten. Du behöver enbart uppge din adress och telefonnummer en gång, då din adress sparas om du ringer kundtjänst med samma telefonnummer. Max en halvtimma senare dyker en bärare upp med en dunk vatten som man får betala drygt 10 RMB för. Dunkar går också att köpa i butiker som säljer vattendunkar i närområdet.

Städning
Det är vanligt att anlita en ayi (阿姨) som hjälper till med städningen av lägenheten. Det går även att avtala om att ayin skall hjälpa till med matlagning eller barnpassning. Vanligtvis anställs en ayi på heltid, halvtid eller för enstaka tillfällen, men skall alltid vara lediga minst två dagar i veckan. Tänk på att inför stora högtider som t.ex. det kinesiska nyåret kan det vara svårt att få tag i en ayi, då de flesta ayis kommer från rurala områden och under högtiden åker hem till sin hemby. Det finns många agenturer och förmedlare online, se t.ex. Cityweekend. Det är inte många ayis som talar engelska, och om de gör det så kostar de betydligt mer, se därför till att ha koll på användbara kinesiska fraser innan ett besök, alternativt be någon som behärskar kinesiska skriva en lista med allt du vill ha hjälp med under besöket.

Flytta ut
Meddela hyresvärden i förväg när det är dags att flytta ut och att du inte vill fortsätta hyra lägenheten. Var inte förvånad om din agent helt plötsligt dyker upp i sällskap med nya potentiella boende i lägenheten, med eller utan din vetskap. Bestäm en tidpunkt då depositionen skall betalas tillbaka och nycklarna återlämnas. I samband med detta brukar man också besöka polisstationen du registrerade dig hos för att lämna tillbaka ditt residence permit till poliskontoret. Det förväntas att du städar upp någorlunda efter dig. Ha det som regel att lämna lägenheten i samma skick som du fann den. Tips är att ta kort runt om i lägenheten innan du flyttar in – på så sätt kan du styrka att eventuella fläckar, skavanker och bruksskador fanns där när du flyttade in.

Viktigt att tänka på!
Vad finns i lägenheten vid inflyttning?
Det går att hyra både möblerade och omöblerade lägenheter. Vid möblerad lägenhet, se till att det i kontraktet är listat vilka möbler som skall finnas där när du flyttar in. Vanligen ingår inte ”förbrukningsartiklar”, dvs lakan, handdukar, glas, tallrikar, stekpannor och andra kökstillbehör. Det går att få tag på i IKEA, samt de flesta välsorterade mataffärer som Wallmart, Carrefour etc. Någonting som kan förvåna en västerlänning är att de flesta hushåll saknar ugn, då det är ett ovanligt verktyg i det kinesiska köket. Spisen är generellt sätt en gasspis.

Luftkonditionering/Isolering
Kinesiska hus är i regel inte isolerade i samma utsträckning som vi är vana vid trots att klimatet kan vara ännu mer extremt än i Norden. Luftkonditionering kan kännas som en självklarhet, men finns inte alltid, framför allt inte i äldre lägenhetskomplex. Tänk på att luftkonditioneringen kan dra mycket el, så bli inte förvånad när elräkningen kommer och ACn har stått på dygnet runt. I södra Kina är det vanligt med lägenheter som enbart drivs av solpaneler (太阳气 taiyangqi), och då det inte finns något centralt värmesystem kan det bli kallt om vintern om lägenheten saknar varmvattenbedare (热水气 reshuiqi) eller element.

Badrum
I äldre kinesiska lägenhetskomplex är det vanligt att toaletten är en kinesisk variant, men i de flesta nya byggnader är västerländska toaletter installerade. Det går att avtala med agenten om att göra om en kinesisk toalett till en västerländsk helt utan kostnad. I äldre lägenhetskomplex är det extra viktigt att inte spola ned papper i toaletten då rören är gamla och trånga.

El
Elutagen i Kina ser annorlunda ut än de vi har i Sverige, och går på strömvarven 220V, 50 HZ, AC. Våra kontakter går att använda som vanligt i kinesiska uttag, men fungerar bättre med hjälp av en adapter som går att inhandla på din lokala elektronikaffär för ett tiotal kronor.

Hiss
Vanligtvis bara hiss i byggnader som har fler än 8 våningar.