Kambodja

Kambodja

Det kan vara en av Sydostasiens minsta länder men Kambodja kan konkurrera med de stora pojkarna när det gäller must-see sevärdheterna. När banbrytande backpackers började ta sig dit till den tidigare krigshärjade nationen är det nu etablerat på Asienresor. Att lyxbåtar utöva sin verksamhet på Tonle Sap, Sydostasien största insjö är ett tecken på hur långt Kambodja har kommit.

Det som delar landet i två delar är den mäktiga Mekongfloden som förblir livsnerven i Kambodja. Här finns allt från den livliga huvudstaden Phnom Penh till Vietnams Mekongdelta. En resa ner dessaa ikoniska vattenvägar är en av de stora nöjena i Sydostasien – båtar i alla former och storlekar glider sin väg längs Mekong, bärande smågrisar, lerkrukor, bananer, motorcyklar, you name it.

Bortanför vattnet har krigets härjningar blivit osannorlika turistattraktioner i Phnom Penh och andra städer. Folkmassor samlas vid tidigare fångläger och ökända Killing Fields för att begrunda Kambodjas mörkaste timme, en period av ofattbara lidande som ägde rum under den brutala regim Pol Pot.

De förfallna resterna av Khmerriket är det största dragplåstret i Kambodja. Efter att byggt upp ett rike som sträckte sig in i grannlandet Thailand och Kina och då khmererna föll och lämnade efter sig en extraordinär samling av tempelkomplex, främst Angkor Wat, som kan skryta med att vara det största religiösa monument i världen.

Sedan finns det mer typiska Sydostasien attraktioner, frenetiska städer fyllda med rickshaws, konstig och exotisk mat, lycksaliga stränder, tropiska djungler som vimlar av vilda djur och tät skog i inlandet som är fulla av stambyar.

Det finns få platser som har gått igenom så mycket som Kambodja men denna optimistiska nation har vederlagt sin tumultartade historia och framträtt som en av de varmaste, mest välkomnande destinationerna i Sydostasien.

Post navigation