Kina

Lina

Kolossalt, svindlande och våldsamt främmande är Kina inte lätt jämfört med någon annanstans på planeten. Hem till cirka en femtedel av mänskligheten, omväxlande och bländande spänning. De viktigaste turistattraktionerna är kända runt om i världen, muren, Förbjudna staden och Terrakottaarmén – men det är ren energi på den plats som lämnar mest bestående intryck.

Den ekonomiska enheten av den senaste tiden innebär att många av Kinas städer formats av modernitet och effektivitet. Kinas landskap vecklar ut sig över kartan i stora delar av territoriet och dess sevärdheter, ljud och oändliga konstigheter som kollektivt uppgår till att ge en av världens verkligt stora reseupplevelser. Maten är fantastisk också och att komma till rätta med de olika regionala köken kan vara enormt roligt.

Utvecklingstakten i nyckelstäder – Shanghai, Peking, Guangzhou och alltmer andra – har kastat upp horisonter att konkurrera med nästan alla i världen. De är symbolen för det ”nya” Kina, ett kraftpaket både ekonomiskt och politiskt som någonstans är angelägna om att göra resten av världen beroende av dom. Även egodrivna ledare i det förflutna, från Qin Shi Huang till Mao skulle man säkert inte vara förvånad över hur inflytelserikt deras land har blivit.

När du dock besöker Kinas landsbygd kommer du att konfronteras med en helt annan verklighet. Landskapet svänger från grönskande terrasserade risfält och hårda toppar i Himalaya till klyftorna i den UNESCO-skyddade Yangtzefloden. Kina är full av oändliga egenheter och motsättningar, men det är halva charmen.

Post navigation