Östtimor

/kina/

I maj 2002, efter 450 år av nästan kontinuerlig utländsk ockupation, blev Östtimor en självständig stat. Vägen till självständighet var lång och traumatiskt. Trots detta finns det mycket att beundra i denna pittoreska land av stränder och berg med sin komplexa historia.

Portugisen kom först till ön i början av 1600-talet och 1650-talet hade ockuperat den östra delen. Holländarna tog kontroll över den västra delen som blev en del av den holländska Ostindien och efter självständigheten Indonesien. År 1975 avstod den nya portugisiska regeringen alla sina kolonier. Östtimor har sedan haft bara några dagar av självständighet innan indoneserna bifogat den som sin 27: e provins. Det var lite lokalt motstånd och som det internationella samfundet i stort sett godtagit.

I efterdyningarna stod självständighetsrörelsen inför en vild upprorsbekämpning, under vilken den indonesiska armén dödade över 100.000 Östtimor. Slutligen genomfördes en folkomröstning i Östtimor 1999 och 80% valde självständighet. Våldsamma repressalier från militären följde men landet blev så småningom oberoende.

Kolonial arkitektur är de portugisiska fästningarna och andra skatter från 100-års portugisisk ockupation som hittas i hela landet. Emellertid var många städer och byar som förstördes under den indonesiska ockupationen och striderna 1999 och dessa börjar långsamt återuppbyggas. Många hus är fortfarande uppförda på styltor på traditionellt sätt med hjälp av lokala material såsom gräs, bambu, trädstammar och palmblad.

Här finns upptrampade bergsvägar och rik, traditionell kultur som har uthärdat krig som gör det till en sann dolda pärla. Vandring i bergen tar dig till främmande djungelgrottor medan du kan utforska bosättningar borta från huvudstaden Dili som ger en smak av livet i byn. Väl utanför allfartsvägarna är Östtimor fortfarande på väg att komma tillbaka på fötter, men är en rå och övertygande destination.

Post navigation