Restauranger i Tokyo

Tokyos restauranger förtjänar egentligen texter av boklängd, vilket självfallet finns. De är staden med mest stjärnor i Michelin guiden, nästan dubbelt så många som 2:an Paris. Här kan man få fantastisk mat från hela världen.
Dessa restauranger har i och för kanske en tendens att ta sin beskärda del av reskassan, men för den uppskattar god mat och är redo att betala för den är denna stad ett stort gastronomiskt Mecka. För de som har en lite mer begränsade ekonomiska resurser eller som anser att det finns roligare saker att lägga pengar på, var inte oroliga.
I Tokyo kan man få en god japansk måltid för under femtio kronor var som helst och när som helst. Det finns dessutom ett stort antal restaurangkedjor, så har du hittat en rätt du gillar i Ginza, så kan du mest stor säkerhet hitta exakt samma i både Shibuya och Shinjuku.

Japansk mat
Angående japansk mat finns det minst lika mycket att berätta. Det lokala köket är självfallet så otroligt mycket mer än Sushi, som i och för sig får en helt ny betydelse när man äter det här, och yakuniku.
All möjliga former av havsmat, både kött och växter, värvas med fantastiska nudel- och kötträtter. Det enda som egentligen kan sägas som regel är att japansk mat är betydligt mindre kryddstark än vad vi är vana från Asien, så den med känslig palett behöver inte vara orolig. En liten rolig detalj att nämna är restaurangen Stockholm i Roppungi. Här kan du njuta av svensk mat på japanskt vis, och även av att njuta en liten OP. Kanske en plats att ta dina nyvunna japanska vänner till. Glöm bara inte att ta med dig ett ID, så att du får äta för halva priset som alla svenskar.

Lämnar man dricks i Tokyo?
En viktig detalj är att man normalt sett inte lämnar dricks i Tokyo. Det kanske finns undantag på lyxrestauranger, men normalt sett kommer ett försök att göra detta endast leda till att en stackars japansk servitris får jaga i fatt dig för att ge dig dina pengar tillbaka. Pinsamt för alla inblandade.

Boka bord i Tokyo
En annan är att det är en bra idé boka bord innan om man vill gå på ett bättre ställe. Be ditt hotell göra det åt dig. Be dem även rekommendera en plats att äta på över huvudtaget. Japaner är alldeles för ärliga för att försöka lura dig.
Dricka gott gör man självfallet med. Här värvas all världens läskedrycker med det fantastiska japanska teet, ett måste för den som besöker landet. När det gäller lite ädlare drycker lär man inte bli besviken.

Japansk öl
Ölet är oftast det lokala japanska, så som Asahi och Kirin. Dessa ölsorter är väldigt ljusa, och påminner i smaken om de amerikanska, utan vara så vattniga. För den ölkännaren som är mer inne på Rheinheitgebot finns här gott om ölsorter från hela världen till rimliga priser. Men det som lockar mest är starkspriten. Japaner dricker gärna starksprit, och här finns alla sorter oftast riktigt billiga. Som litet exempel så köpte en av skribenterna en flaska Hennessy XO Cognac för 460 Skr, mindre än hälften av vad man betalar någonstans i Europa.
En liten varningsflagg skall dock höjas. Vinet i Japan håller lägre kvalitet än vad vi är vana vid. Tyvärr. Så varför inte låta bartendern, som med största sannolikhet är skickligare än vad du kan tänka dig, göra dig en av hans specialare för att svalka av dig.