Sevärdheter i Budapest

Matthiaskyrkan (Mátyástemplom)

De allra äldsta delarna av kyrkan härstammar från 1200-talet men de huvudsakliga styckena uppfördes 200 år senare. Kyrkans konstruktion består av flera olika stilar bl.a. gotisk och byzantisk och namnet kommer ifrån kung Matthias Corvinus som styrde landet mellan 1458 och 1490. Han höll dessutom sina egna två äktenskapsceremonier där.

Fiskarbastionen (Halászbástya)

Vackra Fiskarbastionen, precis intill Matthiaskyrkan, är som taget ur en saga. Bastionen byggdes på 1800-talets slut inför stadens 1000-års jubileum och består av sju tältformade torn, vilka utgör symbol för de ungerska stammar som bosatte sig här. I tornen finns galleri, caféer och souvenirbutiker. Utsikten över bl.a. Donau och Pest är alldeles fantastisk.

S:t Stefansbasilikan (Szent István Bazilika)

Kyrkan började byggas 1851 för att tillägnas Ungerns förste kristne kung, István. Den stod dock inte klar förrän 1905. I ett av kapellen – Den heliga högerhandens kapell – kan man beskåda kung Istváns mumifierade högerhand.

Hjältarnas Torg

Hjältarnas Torg, eller Hösök Tere som är torgets ungerska namn, anlades under världsutställningen 1896, tusen år efter ungrarnas ankomst, och utgör idag en av Ungerns mest besökta och fantastiska sevärdheter. Torget har formen av en halvcirkel och pryds i mitten av Milleniemonumentet. Det består bl.a. av en 36 meter hög kolonn som håller en staty av ärkeängeln Gabriel, ängeln som sägs ha uppenbarat sig för kung István och uppmanat honom att anta Kristendomen. Halvcirkeln runt torget kröns av statyer av kungar, frihetshjältar och politiker betydelsefulla för den ungerska historien. Vid Hjältarnas Torg fanns förr en uppgång från stadens första tunnelbana. Idag utgörs den av den ”gula linjen”, vilken tar dig från Pestsidan till bortre delen av stadsparken. Intill torget ligger konstmuseet, som innehåller utländska konstverk, målningar och skulpturer från bl.a. egyptiska, grekiska, spanska, italienska och tyska skapare.

Stadsparken i Budapest

Bakom Hjältarnas torg sträcker sig Budapests största park, stadsparken, där en av vägarna är döpt efter Olof Palme. Inuti stadsparken finns även ett nöjesfält, en cirkus, en botanisk trädgård samt en djurpark med björnar, tigrar, lejon, elefanter, giraffer och flodhästar. Dessutom kan man även passa på att besöka en av Europas största badhusanläggningar, Szécsenybadet. Badhuset, som också är ett spa, är det allra första thermalbadet (hälsobringande varmvattenkälla) på Pestsidan. Den palatsliknande byggnaden uppfördes nämligen redan år 1913 och har 15 poler varav 12 är thermalbad. Vistelsen på Szécsenybadet brukar ses som en upplevelse i sig när man besöker Budapest.

Margaretaön

Mellan Margaretabron och Árpadbron på den praktfulla Donaufloden hittar vi en grönskande oas, en 2,5 kilometer lång och vacker ö med väldiga parker och trädgårdar i blom. Margaretaön är den perfekta kombinationen av harmoni och storstadsliv och en eminent plats för en romantisk utflykt när du besöker Budapest. Bilen lämnar du vid infarten till Árpadbron och sedan löper en promenadväg runt ön. Du kan exempelvis välja att cykla och bland alternativen finns då tandem och fyrhjuling. Annars finns ett minitåg att tillgå eller vad sägs om en tur med häst och vagn?

Klosterruiner, det gamla vattentornet, S:t Mikaels kyrka, amfiteatern med operaföreställningar, den japanska vattenträdgården och Palatinusbadet är några av de platser man bör gästa när man är här. 1869 öppnades ön för allmänheten och under en period på 1900-talet kostade det en slant att besöka den. Först 1945 återinfördes fritt inträde och parkerna öppnades för allmänheten.

Öns namn härstammar ifrån kung Béla IV:s dotter som levde i dominikanernas kloster på ön. Historien berättar att kungen lovat att offra dotter Margareta till Gud om han hjälpte honom att besegra mongolerna och föra ut dem ur landet. Och så blev det. Margareta levde som nunna på ön tills hon dog 1271, 29 år gammal. Först på 1900-talet fick ön hennes namn och 1943 blev hon dessutom helgonförklarad.

En del skulpturer på ön är gjorda av den erkände ingenjören Gustave Eiffel som bl.a. konstruerade Eiffeltornet i Paris i slutet av 1800-talet.

Parlamentet i Budapest

Man skulle lätt kunna tro att det är ett slott eller ett kungligt palats, men denna vackra, ståtliga och imponerande byggnad med de spetsiga tornen och kupolen i mitten är faktiskt Ungerns parlament. Med en längd på 268 meter, en bredd på 188 meter och en högsta topp på 96 meter över markytan gör denna parlamentsbyggnad till den tredje största i världen (efter Buenos Aires och London). Byggnaden, som inspirerats av stilarna nygotik, nyromersk och nybarock, består av hela 691 rum och trapporna mäter totalt 20 kilometer. Arkitekten Imre Steindl stod för ritning och utformning och uppförandet tog fart runt 1885. Ca 17 år senare, år 1902, strax före byggnaden stod klar och skulle invigas, avled Steindl.

Mitt i parlamentet hittar man idag de ungerska kronjuvelerna och i den gigantiska kupolen förvarar man den heliga Stefanskronan, tillverkad på 1100-talet av guld och ädelstenar. Om flaggan är hissad är det ett tecken på att parlamentet är samlat. Visningar sker endast med guidade grupper, så det finns ingen möjlighet att gå runt ensam inuti parlamentet. Normalt pågår visningar varje dag och vanligtvis hålls fyra engelska turer om dagen. För EU-medlemmar med uppvisat pass sker visningen gratis.