Shoppa i Kina

Shopping
Te, kryddor, silke, pärlor, målningar, antikviteter, jade, solfjädrar, porslin, accessoarer och märkeskopior, i Kina finns minsann allt för den shoppingsugne. I vår shoppingudie listar vi information om i vilka städer du skall köpa vad, hur du handlar på internet, hur du blir en stjärna på att pruta, vad du skall tänka på vid köp av elektronik och vilka de största skillnaderna är mellan svenska och kinesiska mataffärer.

Mataffärer
Under de senaste fem åren har supermarket industrin i Kina växt med 7.1 % årligen och omsätter idag 176.1 miljarder USD. Primärt härleds denna ökning från både en stark tilltagande köpkraft, men ses även som ett resultat av statliga satsningar att stärka det nationella rural handelsnätverket. Satsningarna startade i februari 2005 då centralregeringen lanserade en ambitiös plan där nätverket skulle täcka 70 % av alla städer inom fem år. Kampanjen inkluderar satsningar för infrastrukturen samt förenklingar för att öppna mataffärer i rurala områden.

Det finns flera typer av mataffärer som kan vara bra att hålla koll på. En vanlig indelning är att göra skillnad på stormarknad, mataffär, matmarknad, fruktstånd och västerländska mataffärer. På en kinesisk stormarknad går det att finna i princip allt du skulle finna i väst och lite till; mat, alkohol, kläder, köksartiklar, böcker, smink etc. Även om det går att finna det mesta i en välsorterad mataffär, skiljer sig dock sortimentet från vad vi är vana vid här i Sverige. I Sverige finns ett stort sortiment av t.ex. mejeriprodukter, smörgåspålägg och grovt bröd, något som det äts mycket mindre av i Kina och därför av naturliga skäl får mindre utrymme i affärerna. På samma sätt finns det hyllmeter och hyllmeter av produkter som inte skulle få samma utrymme i en svensk mataffär t.ex. mängden picklade grönsaker, olika sorters olja, soja och matvin, kryddor, ris, nudlar, snacks, processat kött. På en kinesisk stormarknad går det att hitta en del västerländska produkter som pasta, kakor, mjölk, konserverad mat etc. Några av de största stormarknaderna är Tesco (乐购) och Renrenle etc. Bland de främsta internationella affärerna räknas Walmart (沃尔玛), Carrefour (家乐福), Jenny Lou etc.

En stor skillnad från svenska mataffärer är dessutom att mycket av den fisk och skaldjur som erbjuds till försäljning i butiken är levande i affären då det i Kina anses vara hälsosammare att äta någonting desto färskare det är. En kund måste alltså peka ut den levande fisken som kunden önskar ta med sig hem och så filéar personalen fisken i affären. En annan stor skillnad är att t.ex. tillagat kött och grönsaker, kryddor, ris, kakor och snacks, oftast erbjuds i lösvikt. Vidare går det inte att köpa tobak i mataffärer i Kina, utan erbjuds enbart i tobaksaffärer eller kiosker.

Prisexempel
1 L mjölk – 5-10 RMB
1 paket flingor – 15-45 RMB
12 ägg – 20 RMB
1 paket kakor – 10 – 20 RMB
1 flaska shampoo – 20-40 RMB
1 flaska vin – 50-100 RMB

Turistmarknad
Ett besök på några av de främsta turistmarknaderna anses för vissa att vara ett måste vid ett besök i landet. På turistmarknaderna säljs alltifrån piratkopior, pärlor, antikviteter, elektronik, glasögon och diverse souvenirer. Det är vanligt att pruta om priset, som i regel brukar utlysas lite högre högre för vad som anses vara rika turister. Det finns många marknader som inte är fullt lika turistiga, där även kineser går för att handla kläder etc. och vid dessa marknader brukar priset vara både lägre och antalet utländska besökare färre.

Det finns många kända marknader i varje större provins och stad. Turistmarknaderna i Peking Silk Market och YaShow och Nanjing Rd 580 i Shanghai är kända över hela Kina. Missa inte vår guide för Pekings turistmarknader. Rekommenderat är även appen Shanghai Fake Market som tipsar om både turistmarknaderna i Shanghai och bra prisindikatorer på hur mycket det går att pruta på en vara.

Prisguide
T-shirts – 20-50 RMB
Sandaler – 50 RMB
Sneakers – 30 – 80 RMB
Solglasögon – 30 – 50 RMB
Jeans – 30-100 RMB
Mobilskydd – 20 RMB
Selfiepinne – 10 RMB

Slutligen vill vi poängtera följande: att köpa kopior är inte oproblematiskt och fejkindustrin är en bransch som är kopplad till såväl barnarbete, drogkarteller, pengatvätt, trafficking och människosmuggling. Känt är t.ex. att bombningarna i World Trade Center 1993 bland annat finansierades av försäljningen i en T-shirt affär som sålde fejkprodukter och kallar fejkindustrin för ”the crime of the 21st century”.

Köpcentrum
Idag finns nätan 4000 stora köpcentrum i Kina, och konsultfirman Deloitte beräknar att 2025 kommer det finnas 10,000 stycken. Trots det har rapporter om dåliga försäljningssiffror skakat branschen, som förlorar kunder på grund till onlineshopping och andra konkurrerande aktörer på marknaden. Även Kinas stagnerande ekonomi anses vara en av de primära anledningarna till att branschen gått sämre under de senaste åren, enligt China’s Department Stores Report 2015. Idag görs stora satsningar på att köpcentrumen skall återfå sin attraktivitet och i nästan varje större centra går det idag att finna flertalet restauranger, gym, bowlingbanor, spelhallar, gym, skönhetssalonger och biosalonger.

De stora köpcentrumen erbjuder framför allt produkter och varor som lyxigare mode, smycken och hushållsapparater. Sortimentet är i regel produkter från kända inhemska och utländska märken och förknippat med mycket hög kvalitet. Här är det vanligare att kunna betala med bankkort och de flesta köpcentrum har en eller flera bankomater. Till några av de största köpcentrumen räknas Friendship Store, Shin Kong Palace, Lufthansa Center and Parkson etc.

Shoppa online
Onlineshoppingen har tagit Kina med storm och fortfarande en bransch som växer så att det knakar! Branschens omsättning fördubblades varje år från 2003 till 2011 och omsatte 395 miljarder USD 2015. Att shoppa online är ett smart och bekvämt sätt att handla, och allt du behöver för att handla på de kinesiska hemsidorna är ett kinesiskt bankkonto. Det kostar vanligtvis ingenting och allt som behövs är att du kan visa upp ditt pass och kinesiska telefonnummer. Därefter skickas varorna till önskad adress inom 24 h – 3 veckor. Har du tur kan saker som köps bli levererade med elmoppe till din dörr redan nästa dag!

Taobao
Alibaba-ägda Taobao är en av de största kinesiska marknadsplatserna online för både från privatpersoner och företag. Taobao lanserades 2003 och på bara två år blev Taobao Kinas främsta leverantör på marknaden. Antalet onlineköp via Taobao gick från 8 % till 59 % av all onlineförsäljning mellan 2003 och 2005, medan Ebay China gick från 79 % till 36 %. 2006 beslutade sig Ebay China att stänga ned, vilket fortsatte att öka och idag uppges h 80 % av onlineköp som sker i Kina dagligen ske via Taobao. Sidan räknas idag till en av världens 10 mest besökta hemsidor enligt den årliga Alexa mätningen.

Taobao finns i två versioner: taobao.com för mindre affärer och återförsäljare, och small.com för kända märken och tillverkare. Taobao har ett brett sortiment och det går att finna alltifrån kläder, utländska matprodukter, flygplan, hushållsapparater och levande djur där. 2013 uppgavs det finnas fler än 760 miljoner produkter till försäljning via Taobao via 8 miljoner försäljare. För att handla via Taobao krävs ett Alipay-konto (支付宝), men för de som inte har möjlighet att skaffa kinesiskt bankkonto eller Under senare år harhar tillräckliga kinesiskakunskaper finns det numer en stor marknad för agenter som mot en avgift hjälper till med handlandet.

JD.com
Jing Dong Mall lanserades i oktober 2012 och är den största konkurrenten till Taobao, och säljer framför allt mobiler, datorer, övrig elektronik och mode. Det är den största B2C online återförsäljaren i Kina sett till omsättning och volym och omsatte 2015 makalösa 181.287 miljarder RMB. Sedan 2014 äger Tencent 15 % av JD, i ett försök att ytterligare stärka sin position mot konkurrenten Alibaba. Sedan juni 2016 är JD aktiva i 234 varuhus och har ca 100,000 återförsäljare via deras sida och 113,679 heltidsanställda arbetare. I juni 2016 blev det också klart att matvarujätten Wal-Mart sålde sin matvarutjänst Yi Hao Dian (一号店), som säljer både lokal och importerad mat och andra artiklar till JD gentemot 5 % av äganderättigheterna i JD.

Mat
Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att beställa mat för leverans online. En populär hemsida för att beställa mat är City Shop som levererar västerländska beställningsvaror till Shanghai, Peking, Hangzhou, Suzhou, Nanjing, Kunshan, Wuxi, Changzhou, Taicang, Changshu, and Nantong för 20-30 RMB per order. Även Epermarket och Fields har bra sortiment och bra priser för importerad, organisk och tillagad mat.

Tips för den som är ny på att shoppa online:
1. Ser priset ut att vara alldeles för billigt? Då är det det.
2. Välj den säljare som sålt flest exemplar av specifik vara, så säkrar du levererans av bra produkt till utnämnt pris.
3. Läs recensioner om säljaren och dess produkt innan du köpet.
4. Läs de här guiderna och bli en Taobao guru eller JD guru.

Köpa elektronik
Det är vanligt att hitta den senaste elektroniken för ett billigare pris i Kina än i Sverige, men det är inte säkert att produkten uppfyller samma kvalitet och standard. För att minimera risken att köpa en produkt av dålig kvalitet, var uppmärksam på att affären ifråga är licensernad, och att affären ifråga kan visa upp rätt produktlicenser innan köpet. Vidare erbjuder de flesta företag garanti som du kan utnyttja antingen i Kina eller i resten av världen, se till att fråga om garanti innan köpet. För att ta reda på om butiken ifråga är licensernad, besök moderföretagets hemsida och sök efter officiella butiker i respektive stad.

Vissa företag säljer produkter som enbart är avsedda för den kinesiska marknaden, trots att de ser likadana ut som den riktiga produkten. Det är inte helt självklart att det går att ladda ned vilka appar som helst till din nya mobiltelefon om de inte är accepterat av den kinesiska leverantören, även om du köper produkten i en licensierad butik. Försäkring och garanti erbjuds i regel, men ibland är den begränsad till enbart reparationer som utförs i Kina och inte utomlands.

Pruta
I Kina finns en tradition av att pruta om priset. Prutandet sker i princip överallt; i den lokala mataffären, på marknaden, hotell och vid alla typer av tjänster, men i regel inte i stora kedjor, butiker eller varuhus. Nedan har vi listat våra bästa tips för hur skall du bli en prutare av toppklass!

Det viktigaste tipset av dem alla och det som du alltid bör bära med dig är – att pruta är en konst. När du lär dig det kommer du att inse att finessen inte enbart ligger i att få köpa till ett billigare pris, utan hur du lär dig spela spelet. Poängen är inte att lämna någon sur och irriterad, spelar du spelet rätt kommer expediten, givetvis frustrerad men mer imponerad, låta dig vinna enklare för att denne ser att du vet hur man spelar, kanske till och med till ett bättre pris. När allting är klart har ni båda vunnit och den känslan är så mycket trevligare att lämna en butik med än att vara uppjagad och irriterad.

1. Mental målbild
I Kina går du aldrig in i en förhandling om du inte på riktigt har intresse för att köpa någonting. Innan du går in i en förhandling kan det därför vara bra att redan i förväg fundera på hur mycket du faktiskt är beredd att betala för någonting. Att pruta är roligt och det är lätt att dras med i spelet, och helt plötsligt landa på ett pris som du inte tänkt dig betala från början. Försäljarna är av toppklass och är mycket bättre på spelet än vad du någonsin kommer vara, framför allt har de en fördel för de sitter på all information och vet exakt hur mycket de kan tänka sig att sänka och hur de skall få dig att känna att du ändå vunnit förhandlingen. T.ex. om deras lägsta pris är 50 RMB, och de börjar vid 200 RMB, kommer du ändå känna dig glad om du betalade 150 RMB.

2. Prata i kod
Det kan vara smart att prata i kod eller på ett sätt som är svårt att förstå för utomstående genom t.ex. att betona orden fel eller tala med grov dialekt. I de allra största turistmarknaderna har många av försäljarna i butikerna/stånden lärt sig räkna och säga och uppfatta fraser på alla möjliga språk, även svenska! Alltså bör ni inte diskutera med varandra hur mycket ni vill lägga på respektive pryl, utan benämna det på något annat sätt än att t.ex. genom att säga ”den vill jag betala 50 kronor för”. Säg istället den vill jag ”den vill jag betala femma nolla för”. Kan verka som överkurs, men det kan du spara hundralappar på!

3. Det kommer mera!
Hittat den perfekta väskan till pojk- eller flickvännen i present på en turistmarknad? Bra, pruta så lågt du kan och gå sedan vidare. Den finns minst i 5 butiker till! Ta gärna en bild på den du vill ha så försäljaren i nästa butik kan snabbare hitta vad du vill ha. När du gått igenom tre butiker/stånd vet du hur lågt pris du kan få väskan för och vips är den hälften så dyr som i första butiken!

4. Lär dig kinesiska
På de flesta turistmarknader talar försäljarna god engelska och många andra språk, även svenska! Men en förhandling på kinesiska, även om det gäller några fraser som indikerar att du kan lite kinesiska kan sara dig hundralappar! Prova och säg: ”tai gui le! (för dyrt), lägg sedan till ”pian yidian ba” (sänk priset lite).

5. Inget sympatitänk, tack!
Face it, de är försäljare. De är riktigt duktiga försäljare. De försöker få dig att känna att du inte kan gå ifrån butiken utan att köpa just den väskan eller de där skorna. Bry dig inte om det. De gör detta varje dag och försöker spela likt skådespelare att de blir sura, ledsna etc för att du skall köpa. Allt är ett spel! Var trevlig och respektabel, ta inte illa vid dig och försök lära dig spelet istället!

6. Dubbelkolla vad du köper
Var noga med att dubbelkolla kvaliteten på produkterna du köper. Skinnskärp kan vara allt från pressat papper till tyg eller gummi. Väskor, kläder och skor kommer naturligtvis inte hålla lika bra som äkta varan, men kolla att sulan är riktigt pålimmad, att tyget är fastsytt överallt och att alla märken sitter åt rätt håll. Den extra minuten av dubbelkollande kommer bespara dig ångest när du kommer hem och inser att skorna inte är vattentäta för att sulans limning är vattenlöslig.

7. Håll koll på cashen
Akta dig för sedelkopior, som det finns mycket av. Håll sedeln mot ljuset för att se om det är en stämpel eller inte. Tänk även på att inte ha alla kontanter på samma ställe. På turistmarknader är det vanligt med ficktjuvar både i stånden och medan man går runt. Ha pengar i olika fickor, i plånboken och om ni är flera kan det vara bra att inte samma person betalar hela tiden, så att det blir svårare för ficktjuven att veta vem de ska rikta in sig på.

8. Den svarta påsen
Är du en riktig prutare och lyckas pruta ner priset väldigt mycket, kan man ibland få en svart påse istället för en vit. Detta är en signal till andra försäljare att denna personen inte vill betala mycket och försäljarna är negativt inställd till en affär redan från början. När du får en sådan, byt påse omedelbart!

9. Inse när det är värt att ge upp
Ibland finner jag mig själv i situationer där jag har stått och prutat om tre kronor i femton minuter och gått därifrån när jag antingen inte fått det till mitt pris eller att den stackars expediten tvingats acceptera budet. Tre kronor som inte är så mycket pengar för mig, men betydligt mer för expediten. Det är lätt att bli dumsnål, bara för att man blir prisblind, trots att man står med någonting man faktiskt verkligen vill ha. Det finns en gräns när det faktiskt kan vara värt att ge efter.

10. Du behöver inte köpa kopior
Återigen vill vi poängtera följande: att köpa kopior är inte oproblematiskt och fejkindustrin är en bransch som är kopplad till såväl barnarbete, drogkarteller, pengatvätt, trafficking och människosmuggling. Kika på andra grejer, på marknaderna finns det en massa grejer som inte är fake-Gucci eller face-Converse. Dessutom – är det inte roligare att åka hem med något som ingen annan har?

Viktigt att tänka på!
Cash is King
Det är fortfarande få affärer och restauranger som accepterar västerländska bankkort i Kina, en trend som visserligen under de senaste åren håller på att vända. Vid prutning är det bra att ha jämna pengar, då man snabbt behöver lägga fram det avtalade priset. Det högsta beloppet i kinesiska sedelar är 100 lappar, så plånboken kan bli ganska tjock om man tar ut mycket.

Toalettsaker
Det mesta går att köpa i Kina. Vad det däremot kan vara svårt att hitta är hudkrämer utan whitening produkter. Räkna alltså inte med att kunna köpa hudkrämer som inte innehåller whitening, utan spela säkert och ta med hudkrämer redan innan avfärd.

En liten parlör
这件多少钱?- zhè jiàn duō shǎo qián? – hur mycket kostar det här?
简直太贵了! – jiăn zhí tài guì le! – det är verkligen för dyrt!
给我便宜点吧! – gěi wǒ pián yi diǎn ba! – kan jag få det lite billigare?
我要刷卡 – wǒ yào shuā kǎ – jag betalar med kort
我可不可以试一下? – wǒ kě bú kě yǐ shì yī xià? – kan jag prova det här (klädesplagget)?
你们试衣间在哪儿? – nǐ men shì yī jiān zài nǎ ér? – var är provrummet?
我要这件 – wǒ yào zhè jiàn – jag vill ha det här plagget
请给我大号的 – qǐng gěi wǒ dà hào de – kan jag få en större storlek?