Transportsätt i Budapest

Om du planerar att vistas i Budapest i några dagar är det klokt att köpa en två- eller tredagars turistbiljett vid tunnelbanan (metron). En sådan gäller nämligen på metron, bussen och spårvagnen. Det finns även möjlighet att köpa busskort där man själv bestämmer hur länge det ska vara. Vid köp av enstaka biljetter är det definitivt enklast att köpa 10 åt gången. Men eftersom det krävs en ny biljett för varje nytt färdmedel, blir enstaka biljetter det dyraste alternativet för en turist. Man köper biljetterna på T-banestationer, i tidningskiosker eller på postkontor. Observera att pensionärer åker gratis efter uppvisad legitimation och barn under 6 år färdas gratis i vuxet sällskap.

Tunnelbana – Metro

Tunnelbanesystemet i Budapest heter Metro och består av tre linjer; 1, 2 (röda) och 3 (blå). Nr 3 är huvudlinjen som går genom centrum.

Taxi

Det är rekommenderat att åka taxi. Inom de mest centrala delarna av staden brukar resan kosta omkring 50 kr. Man bör beställa taxi på telefon och det kostar inget extra att beställa i förväg. Om man vinkar in en taxi på gatan brukar taxametern gå mycket fortare. Dels för att de taxibolagen ofta är privata och dyrare. Några av följande bolag rekommenderas: Fõtaxi, Buda Tax, City Taxi och Taxi 2000.

Spårvagn och buss

Som nämnts tidigare måste biljetter köpas i förväg på buss- eller tunnelbanestationer och tidningskiosker. Man stämplar biljetten på bussen eller spårvagnen eller vid ingången till tunnelbanan. Vid varje byte måste en ny biljett stämplas.

Tåg

Med tåg tar du dig lättast till andra platser i Ungern. De modernaste tågen är av mycket bra kvalitet och tack vare ett upprustningsarbete på 1990-talet är spåren idag mycket bättre. InterCity-tågen räknas som tåg med bra service och god kvalitet.